La cineasta reivindica la necessitat de que l’acadèmia del cine espanyola promogui la cultura i ampli la diversitat de produccions
Carla Simón va guanyar el darrer 2021 l’os de Berlin. Aquest premi l’ha convertit en una de les cineastes més rellevants del panorama espanyol actual. Amb només dues pel·lícules en la seva carrera, ha aconseguit destacar com una de les veus més singulars i originals del cinema espanyol contemporani.
La directora va néixer el 1986 i va estudiar cinema primer a la Universitat de Califòrnia i posteriorment a l’Escola de Cinema de Londres. Va començar la seva carrera com a creadora de documentals. El 2017 va debutar en el llargmetratge de ficció amb “Estiu 1993”, pel·lícula autobiogràfica que va guanyar multiples premis en festivals internacionals, entre els quals destaquen el Gran Premi del Jurat a la Berlinale i el Gaudí a Millor Pel·lícula en català.
Estiu 1993
La pel·lícula, narra la història d’una nena que ha de viure amb la seva família adoptiva després de la mort dels seus pares. El film, va ser aclamat per la crítica pel seu relat delicat i emotiu. Va ser un èxit de taquilla i va permetre que la directora es convertís en una de les cineastes més prometedores del moment.
El 2021, Simón va estrenar la seva segona producció , “Alcarràs”, una pel·lícula documental que relata les arrels del seu pare a aquesta població catalana. La pel·lícula va ser seleccionada per a la secció oficial del Festival de Cinema de San Sebastián, i va ser guardonada amb el Premi a l’Os d’or de la Berlinale.
La carrera de Simón ha estat caracteritzada per una sensibilitat única i una capacitat per abordar temes difícils de manera colpidora i sentimental. Les seves pel·lícules han estat elogiades per la seva autenticitat i capacitat per connectar amb el públic.
Simón també està compromesa amb aconseguir que el panorama espanyol fagi un cinema més plural i amb una major diversitat de perspectives. Per ella “el cinema reflexa la vida mateixa” i per tant “és important que les dones creem històries perquè som la meitat del món”. El punt de vista de les dones directores es indubtablement diferent al dels homes i Simón creu que “hi ha d’haver una reparació històrica ja que era poc just com estaven explicats els relats, les dones i la masculinitat”.
Alcarràs
Simón va ser guardonada als Premís Gaudí d’aquest 2023 amb tres estatuetes per “Alcarràs”, per contra no es va endur cap dels premis Goya als que estava nominada. Sobre això, la cineasta creu que calen més veus a l’acadèmia espanyola “Falta feina per fer quant a la diversitat, crec que és obvi. Però crec que aquesta feina es fa precisament començant per convidar molta més gent, més diversa, més dones… Per mi, sincerament, no va ser cap sorpresa”.
Atrapadas
A propòsit de donar veu al paper de les dones al panorama del cinema espanyol, RTVE va tirar endavant el darrer setembre del 2022 el llançament d’atrapadas, un projecte que uneix a nou personalitats del cinema: directores, actrius i productores per tal de reflexionar sobre el passat, present i futur de la industria des d’una mirada femenina.
Carla Simón ha aconseguit establir-se com una de les veus més prometedores del cinema espanyol contemporani i el seu palmarès segur que continuarà creixent i evolucionant en els propers anys.
Webgrafia
https://www.rtve.es/television/20220917/atrapadas-carla-simon-mujeres-cine-alcarras-oscar/2402269.shtml https://www.rac1.cat/cultura/20230221/105542/carla-simon-premis-goya-falta-feina-diversitat-obvi.html