Juan Antonio Bayona: un geni del cinema de terror

“M’encanta el cinema de terror, sempre m’ha agradat”

“Archivo:Bayona en la alfombra roja de los Premios Goya 2017.jpg” de Ruben Ortega tiene licencia CC BY-SA 4.0. 
Para ver una copia de esta licencia, visite https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/?ref=openverse.

D’on ve el seu èxit?

Juan Antonio Bayona (o directament Bayona) és un director de cinema espanyol reconegut a escala mundial gràcies a les seves produccions de gran impacte visual. El seu èxit ha sigut progressiu. Abans de tot, Bayona es va iniciar en el món cinematogràfic sent assistent de direcció en algunes pel·lícules espanyoles com per exemple “Los otros” o “El final de la noche”. No obstant això, va ser l’any 2007 quan Bayona va dirigir la seva primera pel·lícula titulada “El orfanato”. Una producció del gènere de terror que va tenir un èxit rotund a Espanya. Fins i tot, la pel·lícula de Bayona va estar nominada als premis Goya d’aquell mateix any. Res malament per a ser la primera pel·lícula que dirigeix!

En veritat, tota primera pel·lícula per un cineasta és molt important perquè sense dubte pot definir el seu avenir professional. Abans del seu primer gran èxit, Bayona només havia treballat en comèdies o tragicomèdies, i llançar-se al gènere de terror va ser una cosa innovadora que li va agradar. De fet, quan Bayona li va comentar al seu productor Guillermo del Toro la idea d’endinsar-se en el gènere de terror, el mateix director reconeix que el seu company es va sorprendre: “Li va estranyar molt, perquè no m’associava per res amb el terror”.

Arran d’aquest èxit, podem dir que Bayona ha revolucionat el cinema de terror. Però també ha executat obres mestres d’altres gèneres com per exemple “Lo imposible”(2012). Sens dubte, és una gran recomanació que us podem fer des del nostre blog. Va tenir un èxit brutal i va rebre una gran quantitat de nominacions i premis com cinc premis Goya (entre altres).

“TIFF 2012 – The Impossible” de jbach tiene licencia CC BY-NC-ND 2.0. 
Para ver una copia de esta licencia, visite https://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/2.0/jp/?ref=openverse

Les lliçons de vida mitjançant la ficció

Una cosa que podem destacar de les pel·lícules de Bayona són també els missatges que transmet als espectadors. El cineasta espanyol reflecteix a través de la pantalla grans temes socials i emocionants que són rellevants per a la nostra societat. La seva pel·lícula “Un monstruo viene a verme” és un gran exemple. Bayona va tractar de plasmar com la societat s’enfronta als problemes de salut i a la mort, però sobretot, com s’ha d’afrontar aquestes situacions tan complicades. Bàsicament, la història tracta d’un nen que passa per un dels moments més difícils de la seva vida: els seus pares es van separar, ha d’afrontar la mort pròxima de la seva mare malalta de càncer i en el col·legi pateix assetjament escolar.

En definitiva, tot això suposa un calvari pel nen. En respecte a això, en una entrevista sobre la pel·lícula Bayona va deixar clar que la malaltia ha de servir com “un recordatori per soltar-nos i ser prou valent per explicar la veritat, que a vegades és molt dur d’explicar”. D’aquí la importància que li dona Bayona a la figura del monstre, ja que aquest representa les emocions reprimides del nen i la necessitat d’acceptar la seva situació per poder continuar endavant en la vida. Una autèntica metàfora i lliçó de vida transmesa a través de la fantasia. A Bayona, en efecte, li agrada introduir la fantasia en les seves produccions per a explicar la realitat.

Cinema i ecologia?

“Jurassic World: Fallen Kingdom” de juancarlosuribegarza está marcado con Public Domain Mark 1.0. 
Para ver los términos, visite https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/?ref=openverse.

Finalment, tampoc podem passar per alt la gran feina de Bayona amb la seqüela de “Jurassic World: el reino caído”. Com a resultat, Bayona va superar les expectatives esperades i va realitzar una autèntica joia cinematogràfica amb moltes emocions i amb un clar missatge: la necessitat que nosaltres com a societat cuidem i protegim la biodiversitat i el medi ambient.

De fet, hi ha una escena que il·lustra molt bé aquest missatge i és quan els protagonistes s’adonen que els dinosaures estan en perill de morir a causa d’una imminent irrupció del volcà. En comptes de deixar que els dinosaures morin per culpa de la catàstrofe natural, el personatge interpretat per Bryce Dallas Howard suggereix salvar-los i portar-los a un lloc segur perquè puguin sobreviure. Bayona aconsegueix així que empatitzem amb els dinosaures. En efecte, és un clar missatge de Bayona sobre la necessitat de protegir i preservar tota forma de vida en el nostre planeta.

En conclusió, Bayona és un dels cineastes amb més talent que hi ha en l’actualitat. Les seves pel·lícules tenen una història amb uns rerefons que enganxen, amb una gran narrativa i sobretot un ús increïble dels efectes especials. Si ets amant del cinema, a què esperen per introduir-te en el meravellós món Bayona?

Bibliografia

L. (2016, 3 octubre). J.A. Bayona: ‘Un monstruo viene a verme’, “es una verdad dolorosa pero curativa”. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=E3yoUFtvUCE&feature=youtu.be

MeseguerBarcelona, A. (2018, 7 junio). J. A. Bayona logra lo imposible con ‘Jurassic World: El reino caído’. La Vanguardia. https://www.lavanguardia.com/cultura/20180607/444152467356/bayona-logra-imposible-jurassic-world-el-reino-caido.html

G. (2019, 9 agosto). Bayona: «Me gusta la fantasía para hablar de la realidad». GARA. https://www.naiz.eus/eu/hemeroteca/gara/editions/2019-05-11/hemeroteca_articles/bayona-me-gusta-la-fantasia-para-hablar-de-la-realidad

«El orfanato»: Un clásico de terror con origen en «Los Serrano» y Guillermo del Toro. (2021, 1 marzo). Fotogramas. https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a35612676/el-orfanato-ja-bayona-origen-pelicula-rodaje/

J. A. Bayona: Biografía y filmografía. (2022, 2 septiembre). AlohaCriticón. https://www.alohacriticon.com/cine/actores-y-directores/j-a-bayona/