Lynne Ramsay,cine evocador de lluita social 

La directora escocesa es caracteritza per fer un cinema dur que posa el focus en diverses característiques de la condició humana 

https://www.theguardian.com/film

Lynne Ramsay és una directora escocesa que destaca per fer un cinema evocador i de lluita social. A més d’això, la escocesa ha captivat el públic i la crítica amb les seves pel·lícules. La cineasta lidera produccions que són profundament socials i estan plenes de sensibilitat i emocions. La seva filmografia s’ha centrat en les persones marginades i les diverses lluites per sobreviure en un món dur i despietat. A través dels seus films, la cineasta ha tractat temes com la pobresa, la violència, la malaltia mental i la paternitat. Ramsay és reconeguda per la seva habilitat per crear atmosferes evocadores, que permeten que els espectadors entrin en el món dels seus personatges, les seves motivacions i desitjos.

Ratcatcher, lluita social històrica

El primer llargmetratge de Ramsay, “Ratcatcher” (1999), és una pel·lícula que retrata la vida dels nens pobres de Glasgow en la època dels anys 70. La pel·lícula segueix la vida d’un jove que viu en un bloc de pisos i que anhela escapar de la seva vida quotidiana. La pel·lícula va ser elogiada per la seva capacitat per capturar la bellesa a més de transmetre perfectament la desesperació de la vida quotidiana en un barri pobre. Ramsay va ser aclamada per la seva capacitat per capturar l’esperança i la desesperança que conviuen en aquestes comunitats.

Dues produccions diverses : Morvern Callar i You were Never Really There 

El segon film de Ramsay, “Morvern Callar” (2002), relata la historia d’una jove que decideix canviar la seva vida després de la mort del seu amic. El relat segueix les experiencies de la protagonista mentre viatja per Europa i busca la seva pròpia identitat. La producció va ser elogiada per la seva capacitat per crear una atmosfera evocadora i per la seva direcció de la protagonista, interpretada per Samantha Morton. En aquesta segona pelicula pròpia Ramsay relata les conseqüències dels traumes i la necessitat de les persones de trobar un sentit a les seves vides.

La producció més recent de la directora : “You Were Never Really Here” (2017), és una pel·lícula sobre un veterà de guerra que es dedica a rescatar nenes desaparegudes. La pel·lícula va ser seleccionada per a la secció oficial del Festival de Cinema de Cannes. El seu protagonista, Joaquin Phoenix va endurse el premi a la millor interpretació masculina.

Escenes de la película “ You were never really there” protagonitzada per Phoenix- radiotimes.com

Rerefons social de la seva direcció cinematogràfica

El compromís social de Ramsay es reflecteix sobretot en l’elecció dels seus temes així com en la seva forma de treballar. La directora escocesa ha estat coneguda per treballar amb actors de poc renom i per utilitzar la seva pròpia experiència personal per crear les seves pel·lícules. Això li ha permès crear guions i històries que són autèntiques i que ressonen més amb el públic.

Ramsay ha rebut diversos premis per la seva implicació social. Per això, va ser nomenada Membre de l’Ordre de l’Imperi Britànic el 2019, pel seu servei a la indústria del cinema i per la seva contribució a la representació dels problemes socials a través del cinema. També va ser guardonada el darrer 2018  amb el premi de l’Acadèmia del Cinema Europeu al Millor Guió per “You Were Never Really Here”.